Kansen voorkomen en benutten...

Gepubliceerd op: zaterdag 11 mei 2024
...blijkt een lastig karwei in Almelo voor Sportclub Rijssen 1.

De voorlaatste wedstrijd van het seizoen. En wel tegen de nummer 2 van de competitie, die als alles meezit, nog kampioen kan worden. Maar ze hebben op papier wel de zwaardere wedstrijden voor de boeg en de kans dat alles meezit is klein. HSC zal zich het kampioenschap niet laten ontglippen. Dit betekent dat s.v. Almelo, want daar hebben we het over, vandaag iets om voor te spelen heeft. Wij denken daarom dat ze snel op voorsprong willen komen om daarna met meer rust te kunnen voetballen. Hoe langer wij dat kunnen uitstellen hoe vervelender het voor ze wordt. Helemaal als wij op voorsprong kunnen komen. En daar mikken we op. Dat zal lastig zijn en draagt een groot risico in zich. Als iedereen in de aanval is, dan kun je eenvoudig een punt tegen krijgen. Echter, wij hebben vandaag niets te verliezen.

Het goede nieuws bij Sportclub Rijssen houdt aan. Tegen het einde van het seizoen is bijna iedereen weer fit. Tijs Theijink doet de warming up weer mee en dan gaan we zien of hij kan spelen. De laatste die herstellende is, is Thomas Baan. De opstelling bestaat daarom uit Alex Calkhoven in het doel, Tom Meier, Victor van Rijk, Matthijs Tempert, Chiel Poffers, Luca van Ooijen, Rafael Tuinier, Robin ten Hove, Sandro van Ooijen, Melvin Schreurs en Milan Brinkman.

In de zinderende hitte trappen we af op het kunstgras van Sportpark de Ossenkoppelerhoek aan de Koedijk in Almelo voor een wedstrijd over 2 keer 3 kwartier met 2 drinkpauzes en 1 keer rust. En, vanwege het blauw-witte tenue van Almelo, mocht Sportclub in de bakkende zon het zwarte tenue aan.

In tegenstelling tot de verwachting begint Almelo voorzichtig aan de wedstrijd. Het spel is rustig en gecontroleerd. Het gevolg is dat ze de bal in bezit houden en zelfs liever een pass terug geven dan vooruit. Het tempo is daarom laag en dat is met deze temperaturen niet onplezierig. Dat leverde ze wel enkele hoekschoppen en vrije trappen op, maar verder niets. Het gevolg is wel dat Sportclub weinig in balbezit komt en dat daarmee de taktiek faalt.

Desondanks is het Sportclub dat de eerste kans mag noteren. Het was Melvin die eigenlijk de bal iets meer had moeten willen hebben. Hij was een halve meter te laat en dus was de bal voor de doelman. En zo blijft het best lang 0-0.

Toch is het Almelo dat in de 14e minuut op voorsprong komt. Daarbij leek het er op dat iedereen bij Sportclub de verkeerde kant op stapte. Iedereen ging naar rechts en de speler van Almelo koos eveneens de rechterkant. 1-0. Daarna zette Almelo even druk, maar dat leverde niet het gewenste resultaat op, want dat leverde een kans op voor Sportclub.

In de 17e minuut zien we namelijk de tweede grote kans. Ditmaal is Melvin een halve meter te ver vooruit, want de bal wordt achter hem gespeeld. En dus kan ook hier een streep doorheen. Het zou mooi zijn als het bij de derde een soort gemiddelde is. De kansen zijn er dus wel, maar je moet ze wel benutten.

Almelo speelt, zo als vanaf het begin, de bal rustig rond en drukt zo nu en dan af en ziet wel wat er van komt. Soms gaat de bal duidelijk over. In de 26e brengt Alex met een duik in de verre hoek redding. En in de 35e is het dan wel raak. Een door Sportclub uit de 16 gekopte hoekschop landt bij de punt voor de voeten van een Almelo speler, die haalt onverdedigd uit en treft het net. 2-0.

Sportclub zet daar een derde kans tegenover, maar dat was wel ingewikkeld. De bal stuiterde hoog op, ongeveer bij de eerste paal vlakbij de 5 meter lijn en moest daar gehinderd door de Almelo defensie gecontroleerd en tot slot op het doel geschoten worden. Dat was allemaal wat veel gevraagd. Een grotere kans deed zich daarna voor, maar deze werd afgevlagd vanwege buitenspel, zodat, na 45 minuten, dus zonder extra tijd voor drinkpauze en blessures, 2-0 ook de ruststand is.

Na de rust is Sportclub nog niet bij de les en krijgt een eenvoudig doelpunt tegen. 3-0. Daarna verloopt het spel in een iets hoger tempo. Alsof mensen na de eerste helft denken dat dit wel kan. Na een klein kwartier blijkt dat niet het geval en dus zakt het tempo weer weg.

Daarna start de fase waarin beide teams wisselen. Almelo heeft een soort ijshockey-wissel. Sportclub doet het gedoseerder. Achtereenvolgens betreden Aykan Dormusoglu, Thymo Haarman, Jasper Kreijkes het veld waar plaats gemaakt is door Sandro, Thymo, Rafael en Luca. Tijs zal niet wisselen, omdat tijdens de rust bleek dat er nog onvoldoende vertrouwen is in een goede afloop.

In de 64e minuut scoort Almelo nogmaals en voor de laatste keer. Daarvoor mochten zij een strafschop nemen. De reden daarvoor was dat iemand viel. Of daar een aanleiding voor was anders dan zijn eigen voeten vertelt het verhaal niet. De scheids, die vandaag niet opviel en voor de zekerheid een camouflage kleur had aangetrokken, kreeg afgezien van de verbaasde blik van Tom, verder geen reactie. Heel veel deed het er in elk geval ook niet toe.

Sportclub weet in de laatste minuten nog 2 keer gevaarlijk te worden. Vanuit een counter plaatst Milan de bal in de 75e minuut over de doelman net op de lat. De tweede keer, in de 86e, is het een vangbal, zodat de eindstand, na 90 minuten uitkomt op 4-0.

Niet onverwacht, maar toch. Waarom verliezen we zo'n wedstrijd, waarin Almelo duidelijk niet de pannen van het dak speelde. Andere vraag is of de trainer voldoende teruggezien heeft waarop de nadruk lag tijdens de trainingen met het oog op de volgende en laatste wedstrijd. Wat vandaag opviel is dat de spitsen wel diep gestuurd worden, maar daarna op een eiland staan. Als ze de kans niet afmaken, dan kan de bal niet meer terug, omdat het middenveld niet tijdig aansluit.

Tot slot kan ik mededelen dat ook HSC'21 geen misstap maakte en dus nog altijd 1 punt op Almelo voor staat. Ook de laatste speelronde doet er dus nog toe. Ook voor Sportclub overigens. En dus bent u allen uitgenodigd voor de thuiswedstrijd tegen Emos.